PLENAIR
09:30 - 09:45

Opening door dagvoorzitter Inge Diepman in het auditorium

Inge Diepman, dagvoorzitter

Inge was jarenlang één van de gezichten van het dagelijkse actualiteitenprogramma B & W. Ook presenteerde zij televisieprogramma’s als het Zwarte Schaap en Herexamen. Door haar brede kennis en professionaliteit is Inge Diepman een veelgevraagd dagvoorzitter en discussieleidster. Haar stijl is te omschrijven als ‘inhoud in humor verpakt’.

PLENAIR

Ontvangst deelnemers

PLENAIR
09:45 - 10:30

Worden wij ook digitaal?

We zijn wereldkampioen met onze voetbalrobots, met Nederland nummer 1 wereldwijd in high tech machines en een living lab voor slimme en elektrische auto's. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld en we kunnen operaties doen die niemand anders nog kan. Robots vinden we al veel in de industrie en komen ook in de agro/food, zorg- en dienstensector steeds meer voor. De technologische en digitale ontwikkelingen gaan zeer snel; wat gaat dit betekenen? Hoe kan technologie en iOt de kwaliteit van leven verbeteren, processen optimaliseren en bijdragen aan excellente klantbeleving? Wat voor impact gaat dit hebben voor hoe wij werken en leven? Waarom gaat dit zo snel, en wat zijn de implicaties?

 • Inzicht in de snelheid van de digitale revolutie
 • Vergezicht: de mens en de robot samen?
 • Wat betekent dit voor mij morgen?

Download hier de interviews met alle plenair sprekers

Maarten Steinbuch

Hoogleraar aan de TU Eindhoven. Met zijn groep doet hij onderzoek naar robots voor de zorgsector en voor de industrie. Ook werkt hij aan elektrisch vervoer, zelfrijdende autotechniek en kernfusie. Steinbuch is betrokken bij een aantal start-ups en is de eerste winnaar van de KIVI Academic Society Award vanwege zijn bijdrage in maatschappelijk belangrijke technologische ontwikkelingen. In 2016 won hij de prestigieuze Simon Stevin Meesterprijs voor de manier waarop hij bruggen slaat tussen wetenschap en bedrijfsleven, en die samen laat optrekken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

PLENAIR
10:30 - 11:10

Anders kijken, anders doen

De zoektocht naar kwaliteit vormt misschien wel de essentie van organiseren en van professionaliteit. Toch wordt dat zeker niet altijd zo beleefd en is kwaliteit een van de bedoeling losgezongen aapje op de schouders van de kwaliteitsafdeling. Hoe kunnen we kwaliteit (weer) in het hart van de organisatie krijgen?

 • Kwaliteit vanuit de bedoeling
 • Een verhaallijn als kern om vanuit te werken
 • Bij wie zit het aapje op de schouder?

Download hier alle interviews met de plenair sprekers

Wouter Hart

Oprichter en adviseur bij Verdraaide Organisaties. Vanuit zijn creatieve, niet bedrijfskundige achtergrond onderzoekt hij de patronen onder het huidige organisatiedenken en hoe met minder beheersbaarheid veel betere prestaties kunnen worden gerealiseerd. Hiij geeft lezingen, workshops en trainingen. Eind 2012 verscheen de bestseller Verdraaide Organisaties, dat hij schreef in samenwerking met Marius Buiting . In 2017 verscheen zijn nieuwe boek Anders Vasthouden.

PLENAIR
11:40 - 12:20

Verbetering van kwaliteit vraagt diversiteit

Kwaliteit vereist transparantie. Te veel indicatoren leidt niet tot focus op verbetering van uitkomst. Peer pressure is een absolute voorwaarde voor een goede verbetercyclus. Verbeteren doe je samen op basis van diversiteit.

 • Kwaliteit vereist transparantie
 • Te veel indicatoren leidt niet tot focus op verbetering van uitkomst.
 • Verbeteren doe je samen op basis van diversiteit.
 • Geef zorg vorm in een keten van ziekenhuizen
 • Zorg voor prikkels om te innoveren

Download hier alle interviews met de plenair sprekers

Douwe Biesma

Bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein waar hij eerder werkzaam was als internist-hematoloog. Hij is tevens hoogleraar interne geneeskunde bij de Universiteit Utrecht.

PLENAIR
15:00 - 15:40

Haastige spoed is goed; sneller naar de nieuwe economie

Klimaatneutraal, circulair en inclusief; in de nieuwe economie worden mensen en bedrijven gedreven door waarden en een positieve impact op mens en milieu. Zij dragen bij aan een beter wereld voor onze (achter)kleinkinderen. Ze bedenken innovaties die maatschappelijke issues oplossen en zorgen voor een eerlijke samenwerking met ketenpartners.

 • Waarom hebben we haast?
 • Hoe maken we de omslag naar de nieuwe economie?
 • Wat doen koplopers en pioniers?

Download hier alle interviews met de plenair sprekers

Maria van der Heijden

Maria van der Heijden is sinds juli 2016 directeur-bestuurder van MVO Nederland. Haar levensmotto: 'Stel je doelen groot, dan mis je ze niet'. En: Haastige spoed is goed. MVO Nederland heeft, samen met haar ca. 2500 aangesloten partners, dan ook een stevige ambitie: MVO in het DNA van zo veel mogelijk bedrijven, zodanig dat in 2025 de omslag naar een nieuwe, duurzame economie is gerealiseerd. Maria is sinds 2001 ondernemer en heeft een jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, onder meer in managementfuncties bij Bloemenveiling Flora Holland en Rabobank. Als co-founder van Women on Wings is ze koploper in sociaal ondernemen.

PLENAIR
15:40 - 16:00

Circulair- en gezond bouwen in de praktijk: droomvoorbeeld Dijkhuis, bouwteam van waardeNIEUW!

Eberhard Dijkhuis voelt zich vaak een Robin Hood in de bouw. De idealistische visie van Dijkhuis, bouwteam van waarde wordt vaak als leuk, maar niet realistisch gezien. Robin Hood steelt van de rijken en verdeelt zijn buit onder de armen. Veel mensen in met name Westerse landen “stelen” als het ware van toekomstige generaties. Er worden veel meer grondstoffen gebruikt en er is veel meer vervuiling dan de aarde aankan.

Dijkhuis’ ideaal is om de wereld -en met name de bouwwereld- een stukje beter te maken.
Hij krijgt vaak terug dat er toch ook geld verdiend worden. Natuurlijk is geld verdienen, net als ademhalen, belangrijk. Maar stel je eens voor als het je levensdoel zou zijn om adem te halen? Hoe zinloos is dat? Daarom probeert Dijkhuis zo goed en zo kwaad als het gaat in de bijzondere bouwwereld een voorbeeld te zijn. ‘Het MOET mogelijk zijn om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen en gelijktijdig je idealen na te streven. Sterker nog, ik ben daarvan overtuigd!’

 • van traditioneel aannemer en cost-leaderschip naar product-leadership
 • van aannemer naar bouwteam van waarde
 • waarde toevoegen door gezond en circulair te bouwen in een hecht bouwteam van vaste partners en vakbekwame medewerkers

Download hier alle interviews met de plenair sprekers

Eberhard Dijkhuis

Eberhard Dijkhuis is eigenaar en bouwcoach bij Bouwteam Dijkhuis in Hardenberg. Hij maakt het verschil door samen met zijn team bij alles na te denken wat de toegevoegde waarde is. ‘Vaak doen we uit gewoonte dingen die niet waardevol zijn of denken we veel te ingewikkeld. Het is de kunst om alles eenvoudig te houden en doeltreffend te zijn.” Dijkhuis’ ideaal is om de wereld -en met name de bouwwereld- een stukje beter te maken. Zijn leidraad: verander de wereld: begin bij jezelf, je bedrijf en je naaste omgeving (Nelson Mandela: ‘one of the most difficult things is not to change society but to change yourself’

PLENAIR
16:00 - 16:45

Kennis en Kwaliteit organiseren in Ecosystemen

Nieuwe organiseerprincipes geven vleugels aan vernieuwingen. Hoe ontsluit je snel kennis en zorg je dat er netwerkend samengewerkt wordt in ecosystemen? Hoe zet je kenniswerkers in hun kracht? Wat betekent dat voor leidinggevenden wanneer er meer losgelaten wordt om het samenwerken tussen organisaties ruimte te geven?

 • Waarom zijn nieuwe organiseerprincipes noodzakelijk in tijden van disruptieve veranderingen?
 • Wat is de meerwaarde van netwerkend werken tussen organisaties?
 • Wat is de rol van Webbers in ecosystemen?
 • Hebben we de sleutel te pakken voor versneld, vernieuwend innoveren?

Download hier alle interviews met de plenair sprekers

Annemieke Roobeek

Hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Zij is oprichter van MeetingMoreMinds en mede-oprichter van XL-Labs. XL-Labs is gespecialiseerd in het ontwerpen en invulling geven aan ecosystemen met zeer uiteenlopende bedrijven. Annemieke Roobeek is sinds midden jaren '90 actief als commissaris, bestuurder en adviseur.

PLENAIR
08:30 - 09:00
17:00

Inspiratiewandeling met Eric de Blok in Burgers’ Zoo

Ga mee op expeditie in de Mangrove: leer wat een ecosysteem is en hoe je het als kwaliteitsmanager kunt gebruiken.

Eric de Blok

Als zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige probeer ik mijn drie passies, te weten de natuur, de mens en organisatiekunde, te combineren. Deze combinatie staat garant voor een vernieuwende manier van kijken, een tot de verbeelding sprekende aanpak met verrassende uitkomsten. Op deze manier probeer ik mensen en organisaties te ondersteunen bij het realiseren van hun ambities. Dit doe ik inmiddels al 25 jaar als organisatieadviseur en coach bij GNG Consultancy en als spreker, trainer en gids bij Natuurvisie.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.