MASTERCLASS 1
13:30 - 14:30

Kwaliteit meer betekenis geven met purpose

De maatschappelijke impact is voor steeds meer bedrijven een wezenlijke kwaliteitsdimensie. Belangrijke uitdagingen als klimaatverandering en mensenrechten raken de business voor elk bedrijf. Een sterke maatschappelijke betekenis of purpose geeft richting, motiveert mensen en is een driver voor business growth. Door bij te dragen aan een betere wereld, creëer je een sterker merk. Maar hoe vind je die e betekenis en hoe geef je er invulling aan?

 • Waarde creëren door mensen, merken en maatschappij verbinden
 • Met maatschappelijke betekenis kwaliteit van je organisatie verhogen
 • Het verschil maken

Bart Brüggenwirth

Bart Brüggenwirth is een marketeer met een missie. Hij helpt bedrijven waarde te creëren door duurzaamheid en mvo te integreren in beleid, positionering, innovatie en communicatie. Richtte daarvoor in 2003 b-open op, is bestuurslid van NIMA WereldMarketeers en auteur van ‘Sterke merken, betere wereld’ (top 3 PIM Marketing Literatuurprijs 2017)

MASTERCLASS 2
13:30 - 14:30

Waarde van ISO voor KwaliteitsmanagementNIEUW!

De ISO 9001 norm voor kwaliteitsmanagementsystemen is niet meer weg te denken uit onze organisaties. De eerste ISO 9001 norm dateert uit 1987. We zijn nu meer dan dertig jaar en vier publicaties verder. De aandacht voor het ISO 9001 certificaat blijft toenemen, terwijl de aandacht voor kwaliteitsmanagement afneemt. Het lijkt erop dat het behalen van het ISO 9001 certificaat een doel op zich is geworden, waarbij voorbijgegaan wordt aan kwaliteitsmanagement – en dus aan de essentie van de ISO 9001 norm. Hoe kunnen we deze weer bij elkaar brengen?

De essentie van de norm is dat een organisatie kan aantonen dat de werkzaamheden beheerst worden uitgevoerd. Hoe, dat is aan de organisatie zelf. Het hebben van een ISO 9001 certificaat is van praktisch nut en kan een bron van inspiratie zijn. Maar dan moet de essentie van de norm wel begrepen worden en dient basiskennis over kwaliteitsmanagement aanwezig te zijn.

 • Wat is de essentie van kwaliteitsmanagement?
 • Wat is de essentie van de ISO 9001?
 • Waar komen deze twee bij elkaar?

Bernadette van Pampus

Bernadette van Pampus is zelfstandig adviseur bij BVP Organisatieadvies en gespecialiseerd in kwaliteitsmanagement. Zij werkt voor zowel profit- als non profit-organistaies. Haar expertise ligt op het terrein van diverse ISO normen, maar vooral de ISO 9001 norm. Zij adviseert organisaties over het implementeren van de eisen uit de ISO normen. Naast advisering ontwikkelt en verzorgt ze trainingen, coach zij kwaliteitsmanagers en is bovendien auditor.  

MASTERCLASS 3
13:30 - 14:30

Slim en Slank RisicomanagementNIEUW!

Na een korte introductie over Risicomanagement volgen mooie voorbeelden uit de praktijk. Hoe pakken verschillende bedrijven hun risico-inventarisatie aan, hoe verwerken zij dit in de documentatie, hoe kun je koppelingen maken tussen processen en risico’s? En vooral: hoe houd je het Slim en Slank!

 1. Hoe kun je slim en slank koppelingen maken tussen processen en risico’s?
 2. Hoe zorg je ervoor dat risicomanagement een ‘levend’ onderdeel is van je kwaliteitsmanagementsysteem?
 3. Hoe hou je risicomanagement actueel, accuraat en actief in je organisatie zonder bovenmatig veel vast te leggen.

 

Fred Vahlkamp

Fred Vahlkamp is één van de twee oprichters van Quality and Information Management Support Holding bv, eigenaar van ManualMaster en Certifeye. Inmiddels bestaat de onderneming die software voor Kwaliteitsmanagement maakt ruim 26 jaar. Naast zijn ondernemerschap is Fred ook Maatschappelijk Ondernemer met DeBankvanNoppes waar “Ruimte voor Elkaar” centraal staat. Specialismen: Creatieve geest, Pioniersdrift, Analytische blik, Inspirerend spreker met het vermogen om mensen te verbinden: Fred Vahlkamp: ‘Als je samen wilt bewegen, heeft het individu ruimte nodig’

Ronald de Bruijne

Ronald de Bruijne is al jaren werkzaam bij ManualMaster waar hij klanten adviseert over hoe ze meer uit hun kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) kunnen halen. Hij biedt daarbij een kapstok voor een Slim & Slank systeem; een vereenvoudigd, effectief en zinvol KMS gericht op effectiviteit en risico’s. Een effectief KMS staat of valt met de medewerkers. Daarom adviseert hij om naast de reguliere Prestatie-Indicatoren ook PI’s te ontwikkelen die houding en gedrag meten. Als coach brengt hij mensen in contact met hun gevoel en intuïtie voor een plezieriger en gelukkig leven. Specialismen: Verbindingen maken, Coaching, Inleven en anticiperen en Management Consulting

MASTERCLASS 4
13:30 - 14:30

Geluk & Purpose zijn niet los verkrijgbaarNIEUW!

Geluk kun je gelijkstellen aan kwaliteit van leven. Steeds meer mensen en organisaties zien de invloed van geluk, welbevinden en kwaliteit van leven als waardevolle relevante dimensie voor (organisatie)beleid. Hoe krijg je bevlogenheid, passie en inspiratie in je organisatie, bij de medewerkers en bij de klant?

 • Kun je geluk inzetten als instrument -en zo ja- hoe doe je dat dan?
 • Kun je als organisatie ook sturen op geluk en wat is daar dan het rendement van?
 • Hoe zet je purpose, waarden én liefde in als waardedrijver van je organisatie?

Guy van Liemt

Guy van Liemt, is docent-trainer, adviseur en spreker en voor een deel als executive director bij de Erasmus Happiness Economics Research Organization, het kennis- en onderzoekscentrum van de Erasmus Universiteit over economie en geluk, waarbij geluk wordt opgevat als levensvoldoening en kwaliteit van leven. Na internationale stages bij Unilever en Shell heeft Guy in verschillende brand management posities gewerkt om daarna de stap naar het ondernemerschap te zetten. Als specialist op het gebied van marketing, branding en marketingcommunicatie heeft hij een interessante draai aan zijn carrière gegeven door vanuit een andere invalshoek naar marketing te kijken: hoe kun je zaken als zingeving (purpose), geluk, values & principles en liefde inzetten als waardedrijvers van je organisatie?

MASTERCLASS 5
13:30 - 14:30

Een (r)evolutionaire invulling van ’Management of change’NIEUW!


De natuur is constant bezig met veranderen. Als verandering de enige constante is, dan beheersen maar heel weinig organisaties deze constante. Van de 55 ondervraagden tijdens het Kwaliteitscongres in 2017, gaf slechts één organisatie aan invulling te hebben gegeven aan ‘Management of change’. Veel organisaties zijn met hun managementsystemen voornamelijk bezig met het borgen van wat is (of erger, zou moeten zijn). In de natuur is ‘Management of change’ van levensbelang en staat aan de basis van ongekend succes. Benieuwd naar de vertaling hiervan naar organisaties?   

 • Is kwaliteit onderhevig aan verandering en zo ja, hoe beheers je het succesvol?
 • Waarom managementsystemen bijna altijd naast het primaire proces staan
 • Wanneer is het juiste moment om met verandering aan de slag te gaan?
 • Wat kunnen we leren vanuit de natuur omtrent “management of change”?
 • Hoe vertaal je natuurlijke “management of change” naar de dagelijkse praktijk van organisaties?

Eric de Blok

Als zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige probeer ik mijn drie passies, te weten de natuur, de mens en organisatiekunde, te combineren. Deze combinatie staat garant voor een vernieuwende manier van kijken, een tot de verbeelding sprekende aanpak met verrassende uitkomsten. Op deze manier probeer ik mensen en organisaties te ondersteunen bij het realiseren van hun ambities. Dit doe ik inmiddels al 25 jaar als organisatieadviseur en coach bij GNG Consultancy en als spreker, trainer en gids bij Natuurvisie.

Fred van Pol

Als bedrijfskundige probeer ik graag anders naar problemen of uitdagingen in organisaties te kijken om van daaruit het gesprek aan te gaan met mensen. Open staan voor nieuwe ideeën, creativiteit en durf zijn daarbij van groot belang. Dit doe ik bij GNG Consultancy al 25 jaar met veel plezier, samen met Eric de Blok. Ook ben ik actief als mede-eigenaar van software-ontwikkelaar Inception B.V. waar praktische tools gemaakt worden voor organisaties om hun processen en prestaties te verbeteren.

MASTERCLASS 6
13:30 - 14:30

Maak je collega verantwoordelijk voor kwaliteitNIEUW!

Als kwaliteitsmanager bent u de spil van de organisatie en zoekt u continu naar de verbinding tussen de verschillende afdelingen. Maar hoe zorgt u ervoor dat niet alleen u verantwoordelijk bent voor ‘kwaliteit’ binnen de organisatie, maar andere collega’s zich ook betrokken voelen?
Ga mee op reis en krijg onmisbare tips en eye-openers hoe je als kwaliteitsmanager draagvlak vergroot.

 • Leer uw collega’s motiveren en inspireren.
 • U hoort de meest gemaakte fouten en valkuilen als het gaat om draagvlak creëren.
 • U leert hoe u uw collega’s mede-eigenaar maakt van het thema kwaliteit.
 • U neemt een persoonlijke to-do-list mee naar uw organisatie die u de volgende dag direct kunt toepassen

Matthijs Dierick

Matthijs Dierick werkt sinds 2001 bij DNV GL als auditor op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Tot 2007 full-time lead auditor, met name in de chemische industrie, zware industrie, zakelijke dienstverlening en onderzoeksinstellingen. Momenteel bestaan zijn werkzaamheden voor 70% uit het geven van trainingen en 30% uit het uitvoeren van audits. Matthijs staat bekend om zijn onspannen en vooral energieke trainingen. Door zijn enthousiasme slaagt hij er altijd in om iedereen te betrekken en op een interactieve manier zijn kennis te delen.

VROEGBOEKKORTING!
Profiteren kan tot 9 april a.s.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.