Sessies/Masterclasses

PLENAIR

Ontvangst deelnemers

PLENAIR
09:45 - 10:30

Worden wij ook digitaal?

We zijn wereldkampioen met onze voetbalrobots, met Nederland nummer 1 wereldwijd in high tech machines en een living lab voor slimme en elektrische auto's. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld en we kunnen operaties doen die niemand anders nog kan. Robots vinden we al veel in de industrie en komen ook in de agro/food, zorg- en dienstensector steeds meer voor. De technologische en digitale ontwikkelingen gaan zeer snel; wat gaat dit betekenen? Hoe kan technologie en iOt de kwaliteit van leven verbeteren, processen optimaliseren en bijdragen aan excellente klantbeleving? Wat voor impact gaat dit hebben voor hoe wij werken en leven? Waarom gaat dit zo snel, en wat zijn de implicaties?

 • Inzicht in de snelheid van de digitale revolutie
 • Vergezicht: de mens en de robot samen?
 • Wat betekent dit voor mij morgen?

Maarten Steinbuch

Hoogleraar aan de TU Eindhoven. Met zijn groep doet hij onderzoek naar robots voor de zorgsector en voor de industrie. Ook werkt hij aan elektrisch vervoer, zelfrijdende autotechniek en kernfusie. Steinbuch is betrokken bij een aantal start-ups en is de eerste winnaar van de KIVI Academic Society Award vanwege zijn bijdrage in maatschappelijk belangrijke technologische ontwikkelingen. In 2016 won hij de prestigieuze Simon Stevin Meesterprijs voor de manier waarop hij bruggen slaat tussen wetenschap en bedrijfsleven, en die samen laat optrekken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

PLENAIR
10:30 - 11:10

Anders kijken, anders doen

De zoektocht naar kwaliteit vormt misschien wel de essentie van organiseren en van professionaliteit. Toch wordt dat zeker niet altijd zo beleefd en is kwaliteit een van de bedoeling losgezongen aapje op de schouders van de kwaliteitsafdeling. Hoe kunnen we kwaliteit (weer) in het hart van de organisatie krijgen?

 • Kwaliteit vanuit de bedoeling
 • Een verhaallijn als kern om vanuit te werken
 • Bij wie zit het aapje op de schouder?

Wouter Hart

Oprichter en adviseur bij Verdraaide Organisaties. Vanuit zijn creatieve, niet bedrijfskundige achtergrond onderzoekt hij de patronen onder het huidige organisatiedenken en hoe met minder beheersbaarheid veel betere prestaties kunnen worden gerealiseerd. Hiij geeft lezingen, workshops en trainingen. Eind 2012 verscheen de bestseller Verdraaide Organisaties, dat hij schreef in samenwerking met Marius Buiting . In 2017 verscheen zijn nieuwe boek Anders Vasthouden.

PLENAIR
11:40 - 12:20

Verbetering van kwaliteit vraagt diversiteit

Kwaliteit vereist transparantie. Te veel indicatoren leidt niet tot focus op verbetering van uitkomst. Peer pressure is een absolute voorwaarde voor een goede verbetercyclus. Verbeteren doe je samen op basis van diversiteit.

 • Kwaliteit vereist transparantie
 • Te veel indicatoren leidt niet tot focus op verbetering van uitkomst.
 • Verbeteren doe je samen op basis van diversiteit.
 • Geef zorg vorm in een keten van ziekenhuizen
 • Zorg voor prikkels om te innoveren

Douwe Biesma

Bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein waar hij eerder werkzaam was als internist-hematoloog. Hij is tevens hoogleraar interne geneeskunde bij de Universiteit Utrecht.

PLENAIR
15:00 - 15:45

Kennis en Kwaliteit organiseren in Ecosystemen

Nieuwe organiseerprincipes geven vleugels aan vernieuwingen. Hoe ontsluit je snel kennis en zorg je dat er netwerkend samengewerkt wordt in ecosystemen? Hoe zet je kenniswerkers in hun kracht? Wat betekent dat voor leidinggevenden wanneer er meer losgelaten wordt om het samenwerken tussen organisaties ruimte te geven?

 • Waarom zijn nieuwe organiseerprincipes noodzakelijk in tijden van disruptieve veranderingen?
 • Wat is de meerwaarde van netwerkend werken tussen organisaties?
 • Wat is de rol van Webbers in ecosystemen?
 • Hebben we de sleutel te pakken voor versneld, vernieuwend innoveren?

 

Annemieke Roobeek

Hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Zij is oprichter van MeetingMoreMinds en mede-oprichter van XL-Labs. XL-Labs is gespecialiseerd in het ontwerpen en invulling geven aan ecosystemen met zeer uiteenlopende bedrijven. Annemieke Roobeek is sinds midden jaren '90 actief als commissaris, bestuurder en adviseur.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.